Een Lekkere Week

Al had ik maandag tijdens mijn lange duurloop opeens na 8 km last van mijn knie, na 2 rustdagen gingen de rest van de trainingen deze week lekker! Gelukkig niets blijvends.

De 7km ‘snel’ op donderdag heb ik veranderd in 7×1000 met 1 minuut rust. Met een HF van 168- 175 ging het prima. Vogels kijken op vrijdag is genieten. Dit doe ik overigens op een nuchtere maag om mijn vetverbrandingssysteem te trainen. Je loopt dan op vetten ipv koolhydraten. Met een lage intensiteit is het goed te doen en niet langer dan 45 min.Week

Woensdag ben ik naar een lezing geweest over het Sportrustenprogramma. Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Waarom een schema met max. 14km? De gedachte hierachter is doordat er een aantal jaren geleden recreanten debehoefte kregen een marathon te willen (uit)lopen met alle gevolgen van dien. Blessures, klachten en kwalen. De standaard trainingsschema’s met de lange duurlopen zijn niet voor deze doelgroep opgesteld. Zij trainen volgens Koen de Jong veel te lange afstanden omdat ze veel langzamer lopen als de groep marathonlopers uit de jaren 80 die zo’n 2,5 uur over een marathon deden. Om blessures te voorkomen train je nu veel kortere afstanden maar wel op je marathontempo zodat je lichaam er aan kan wennen en belastbaar wordt voor straks 42km. ‘Echter, voor je zelfvertrouwen zou je best een keer 30km kunnen lopen, dat is niet verboden’ zegt Koen.

Of ik dit ga doen, weet ik nog niet. Ik wil ik mij zoveel mogelijk aan het schema houden zodat ik een goed beeld krijg of dit schema werkt. Tot nu toe gaat het goed. Ik merk dat ik minder tijd kwijt ben (dat is logisch, ik weet het) en ik merk ook dat ik snel herstel van de trainingen. Voorlopig volg ik gewoon het schema. Maar 1 maart as pak ik stiekem toch een paar extra kms op de 20 van Alphen want daar ga ik wel voor de langste afstand. Dit wordt een controlemoment.